Bizonyos étrendi előírások betartása javasolt ahhoz, hogy a vizsgálat idejére a vastagbélben ne maradjanak ételmaradványok, mert ezek meg tudják nehezíteni a bél áttekinthetőségét.
Tervezze meg az étrendjét és vegye figyelembe, hogy a vizsgálatot megelőző napokban rostszegény diéta javasolt. Ügyeljen az étkezésére ezeken a napokon, és vásárolja meg a hiányzó élelmiszereket.
Az alábbi ételek fogyasztása javasolt:
- fehér lisztből készült pékáruk, tésztafélék, rizs, babapiskóta, burgonya (héj nélkül), krumplipüré (tej nélkül);
- puhára főzött zöldségek (nem aprómagvas, héj nélkül);
- szárnyas hús, hal puhára főzve vagy párolva (bőr nélkül);
- zöldségleves, erőleves, burgonyaleves;
- főtt vagy lágy tojás, rántotta (tej nélkül);
- natúr tejtermékek (pl. kefír, joghurt), vaj, margarin, sajt, krémsajt;
- héj és mag nélküli gyümölcsök (csak kompót formájában);
- fehér vagy barna cukor, édesítőszer;
- tea, szűrt szőlőlé vagy almalé;
- kávé (tej, tejszín nélkül).
Fontos a bő folyadékfogyasztás, legalább 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvíz!
Ebben a néhány napban NE fogyassza a következő ételeket:
- teljeskiőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemények és tésztafélék, korpás készítmények (korpás kenyér, müzli stb.);
- nyers zöldségek és gyümölcsök;
- apró magvas gyümölcsök (ribizli, málna stb.) és a gyümölcsök héja;
- apró magvas zöldségek (paprika, paradicsom, padlizsán stb.);
- kukorica, brokkoli, káposztafélék, szárazbab, borsó;
- olajos magvak (mogyoró, dió, mák, tökmag stb.);
- vörös húsok (sertés, marha stb.);
- olajban, zsírban sütött ételek;
- szárított gyümölcsök;
- gyümölcsös joghurtok, csokoládé, lekvár;
- piros-, és vörösszínű zöldségek, gyümölcsök (cékla, vöröskáposzta, málna, meggy).